Изследвания и литература

В света съществуват повече от 5000 различни научни изследвания за влиянието на морския зърнастец върху здравето на човека. За да ви помогнем да научите повече за морския зърнастец ще обобщим някои проучвания, за да получите по-ясна представа за сложната му природа. Учени от САЩ, въпреки че наскоро започнаха своите изследвания, вече установиха, че морският зърнастец е един от най- ценните плодове в света.
 
Само PubMed (заедно с Националната библиотека в САЩ и Национални институти по здравеопазване от 1950 г. е направил повече от 16 милиона научни публикации) е публикувал повече от 175 изследвания за морски зърнастец.
 
 
Seabuckthorn Research - общото проучване на морския зърнастец е световен пътеводител, който ще ви помогне да научите повече за него и за влиянието му върху здравето. Може да закупите това проучване за 19,95 щатски долара.
 
Seabuckthorn, Hippophae Rhamnoides L, A Whole Food Answer to Better Nutrition. Marcus C.C.W. Elliott, M.D. - 2005 Морски зърнастец - Hippophae Rhamnoides L., отговор за здравословно хранене, автор е възпитаник на Харвардския университет д-р Марк Елиът. Тази книга е приятна за четене и разяснява ценните свойства на морския зърнастец.
 
Seabuckthorn (Hippophae L.), a Multipurpose Wonder Plant. Vol. II: Biochemistry and Pharmacology. Editor-in-Chief: Virendra Singh - 2006. В тази книга е направено подробно описание на морския зърнастец и се разглеждат такива важни неща, като вредното влияние на свободните радикали върху човешкия организъм, необходимостта от антиоксидантите и техните свойства, а така също и способността на морския зърнастец да защитава от радиоактивни и вредни облъчвания. В тази книга са описани 42 изследвания на учени от Русия, Китай, Индия, Финландия, Германия и страни от Централна Азия. В първата част са събрани 25 изследвания върху биологично активни съставки, като витамини, каротеноиди, стероли, танини, мастни киселини, аминокиселини и минерали. Втората част се състои от 12 изследвания в областта на фармакологията и предлага по-задълбочен анализ на проучвания, тестове, експерименти, клинични изследвания при животни и хора, за въздействието на морския зърнастец върху заболявания, като сърдечно- съдови, кожни, тумори и т.н. В последната част са описани 5 проучвания за технологията на обработка, здравословното хранене и производство на различни продукти от морски зърнастец. Тази книга ще е полезна на изследователи, хомеопати, както и на всички, които се интересуват и искат да научат повече за морския зърнастец.
 
Облепиха и здоровье: Чудо-ягода для жизни и долголетия. Эйдельнант А.С. Много от нас познават морския зърнастец, но въпреки това не всички знаят, че тези плодове помагат при всички болести – от настинка до язва на стомаха. Тайната е в това, че морският зърнастец съдържа всички биологично активни вещества, съществуващи в природата, които са жизнено важни както за болни, така и за здрави хора. В книгата се разказва за почти неограничените му профилактични и терапевтични възможности, както и за икономическото му и екологично приложение, приложението в козметиката, кулинарията, както и за начините на събиране и обработка. Книгата е написана от руския учен, посветил 40 години от живота си за изучаване на морския зърнастец. Вие само трябва да повярвате на морския зърнастец така, както е повярвал Ейделнант и ще бъдете здрави и енергични.
 
Облепиха исцеляющая и омолаживающая. Анастасия Артемова. Поредица: Пътуване към здравето. Към книгата има изключително голям интерес. Издателство: Диля, 2001 г., Мека корица, 160 стр. Тази книга ще ви помогне да се ориентирате в голямото разнообразие от рецепти с морски зърнастец, и да намерите тези, които са най – подходящи за вас.
 
Лечимся облепихой. Борис Покровский. Поредица: Азбука на здравето, Издателство: АСС-Център, ИКТЦ "Лада", 2005 г.
Морски зърнастец – това е склад на витамини, на който са присъщи редица лечебни свойства. Масло от морски зърнастец, тинктури, сок и т.н. са незаменими при такива заболявания, като изгаряния, кожни инфекции, ерозия на маточната шийка, язва на стомаха и дванадесетопръстника. В книгата са събрани най – добрите рецепти от народната медицина за укрепване на здравето и лечение на различни заболявания.
 
От 1950 година PubMed е събрал 16 милиона различни проучвания в MEDLINE и други известни научни списания. Тук са събрани повече от 130 изследвания за морски зърнастец.
 
Google Scholar обобщава изследвания, дисертации, книги, откъси и друга научна литература за морски зърнастец. Използвайки Google Scholar ще откриете над 500 различни публикации за морски зърнастец. Въведете текст за търсене hippophae rhamnoides и ще намерите над 5700 различни изследвания!
 
Icrts.org неправителствена организация в Китай, Финландия и Русия, изучаваща морския зърнастец. На състоялата се през 1989 г. първа конференция, посветена на морския зърнастец е основана Международна асоциация на морски зърнастец (ISA). По време на третата конференция през 1995 г. се основава Международен център за обучение и научни изследвания на морски зърнастец (ICRTS). В момента Асоциацията провежда международни конференции на всеки две години. Интересна научна информация е публикувана в интернет страницата й на английски език, а по - подробна информация е достъпна на китайски език (www.icrts.org/chinese). Тя може да бъде преведена на английски език тук: babelfish.altavista.com.
 
Някои други изследвания:
 
1. Seaberry, Hippophae rhamnoides L., United States Department of Agriculture, Natural Resources Conservation Service, http://www.naturalproductsinsider.com/
 
2. Li TSC, Beveridge THJ. Sea buckthorn: a new medicinal and nutritional botanical. Agriculture and Agri-Food Canada, Publication No. 10320E, Ottawa, 2007.
 
3. Li TSC, Beveridge THJ. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.): production and utilization. National Research Council of Canada, Research Press No. 46317, ISBN 13-9780660190075
 
4. Dharmananda S. Sea buckthorn. Institute of Traditional Medicine Online, 2004, http://www.itmonline.org/arts/seabuckthorn.htm
 
5. Zeb A. Important therapeutic uses of sea buckthorn (Hippophae): a review. J Biol Sci 4:687-693, 2004. http://ansijournals.com/jbs/2004/687-693.pdf
 
6. Yang B, Kallio HP. Fatty acid composition of lipids in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries of different origins. J Agric Food Chem. 2001 Apr;49(4):1939-47.
 
7. Yang B, Karlsson RM, Oksman PH, Kallio HP. Phytosterols in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries: identification and effects of different origins and harvesting times. J Agric Food Chem. 2001 Nov;49(11):5620-9.
 
8. Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1692-9.
 
9. Cenkowski S, Yakimishen R, Przybylski R, Muir WE. Quality of extracted sea buckthorn seed and pulp oil, Can Biosystems Engin 48:3.9-3.16, 2006. http://engrwww.usask.ca/oldsite/societies/csae/protectedpapers/c0508.pdf
 
10. Yang B, Linko AM, Adlercreutz H, Kallio H. Secoisolariciresinol and matairesinol of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries of different subspecies and harvesting times. J Agric Food Chem. 2006 Oct 18;54(21):8065-70.
 
11. Zeb A. Chemical and nutritional constituents of sea buckthorn juice. Pak J Nutr 3:99-106, 2004.
 
12. Kallio H, Yang B, Peippo P, Tahvonen R, Pan R. Triacylglycerols, glycerophospholipids, tocopherols, and tocotrienols in berries and seeds of two subspecies (ssp. sinensis and mongolica) of Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides). J Agric Food Chem. 2002 May 8;50(10):3004-9.
 
13. Singh V, Gupta RK, Sawhney RC, Arumughan C. Tocopherols and carotenoids in fruit pulp oil of seabuckthorn growing in dry temperate Himalayas, In: Proceedings of the 2nd Conference of the International Seabuckthorn Association, Beijing, China, August, 2005.
 
14. Gorbatsova J, Lõugas T, Vokk R, Kaljurand M. Comparison of the contents of various antioxidants of sea buckthorn berries using CE. Electrophoresis. 2007 Nov;28(22):4136-4142.
 
15. Zeb A. Anti-carcinogenic potential of lipids from Hippophae: evidence from the recent literature, Asian Pacific J Cancer Prev 7:32-5, 2006 http://www.apocp.org/cancer_download/Volume7_No1/Zeb.pdf
 
16. List of presentations, 3rd Conference of the International Seabuckthorn Association, Quebec City, August 2007, http://www.isa2007.net/stock/eng/program-isa2007-august-08.pdf
 
17. Larmo P, Alin J, Salminen E, Kallio H, Tahvonen R. Effects of sea buckthorn berries on infections and inflammation: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial, Eur J Clin Nutr. 2007 Jun 27 (ahead of print).