Рецепти

data-cke-saved-src="/Images/receptes_1_.jpg"Смес от сокове

Гореща коледна напитка, която много се харесва на децата - в съотношение 1:1. В сладък компот от сливи се добавя сок Bio2You и се подгрява. Получава се полезна коледна напитка, която дедата ми обичат много!

Сок от морски зърнастец  Bio2You и сок от бреза - в съотношение 1:1. Сокът от бреза е полезен при анемии, туберкулоза, при простуда и кожни заболявания, като диуретично средство при камъни в бъбреците, атеросклероза, полиартрит, подагра, ревматизъм, подпомага зарастването на рани. В  комбинация  сокове от морски зърнастец и бреза  взаимно подобряват действието си. Тази смес може да се пие по 1 чаша  3 пъти на ден.

Сок от морски зърнастец Bio2You и сок от червено цвекло и морков - в съотношение 1:1:1, добавя се  65% захарен сироп на вкус. Използва се като успокояващо средство, а така също при заболявания на черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, при запек, атеросклероза и нарушена обмяна на веществата.

Сок от морски зърнастец  Bio2You и сок от касис - в съотношение 1:1

Сок от морски зърнастец  Bio2You и сок от моркови - в съотношение 1:1

Студени ястия и салати

Витаминизирано масло с морски зърнастец. 500 гр. сметана, 200 мл. сок от морски зърнастец  Bio2You, от който се отделя горния гъст слой. Сместта се разбива до получаване на кремообразна маса и се съхранява в хладилник. Полученото масло е богато на мастни киселини, каротеноиди, токоферол  и т.н. Има приятен златист цвят.

Масло за мазане с морски зърнастец и морков. Необходими са 100 гр. моркови, 125 гр. витаминизирано масло с морски зърнастец (виж по-горе), сол на вкус. Морковите се сваряват, след което трябва да се смелят финно и се смесват с маслото, посолява се и се разбива още веднъж. Трябва да знаете, че богатите на каротеноиди моркови и особено морския зърнастец се преобразуват във витамин А и са много полезни за организма  в комбинация с маслото, което се съдържа  в морския зърнастец.

Паста с извара/кашкавал и морски зърнастец. 70 гр. сметана, 100 гр. кашкавал, 2 супени лъжици извара, 2 супени лъжици сок от морски зърнастец Bio2You. Сметаната се смесва с настъргания кашкавал и се бърка до получаване на хомогенна смес. Получената паста се маже на филийка хляб и е много вкусна!
 

Ябълково – морково пюре с морски зърнастец: 2 супени лъжици сок от морски зърнастец  Bio2You, 2 ябълки, 1 морков. Ситно настърганите ябълки и морков се затоплят и се смесват със сока от морски зърнастец, след което се охлажда.

Салата от цвекло, извара и морски зърнастец. 80 гр. сварено цвекло, 50 гр. извара, 2 супени лъжици сок от морски зърнастец  Bio2You, копър или магданоз. Нарязаното на ситно цвекло се смесва с изварата и сока, поръсва се с избраната подправка.

Салата от моркови и морски зърнастец. 10 прясно настъргани моркова, 0,5 ч.ч. сметана, 2 супени лъжици сок от морски зърнастец Bio2You. Всички продукти се смесват и се получава много полезна салата.

Салата от моркови, ябълки, коприва и морски зърнастец. 2 прясно настъргани моркова, 2 прясно настъргани ябълки, 0,5 ч.ч. нарязана на ситно коприва, 0,5 ч.ч.кисело мляко, 2 супени лъжици сок от морски зърнастец Bio2You. Всички продукти се смесват, консумира се след 20 минути. Получената салата е много полезна.

Супи

Студена супа с морски зърнастец. 4 бр. цвекло, 3 моркова, 3 краставици, 30 гр. пресен лук, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 л. вода, копър по вкус и 4 супени лъжици сок от морски зърнастец Bio2You. Цвеклото и морковите се настъргват, добавят се сока от морски зърнастец, водата и сол на вкус, леко се затопля и се задушава 10 минути. След това се охлажда, добавят се краставиците, лука, копъра и киселото мляко.

Зеленчукова супа с глухарче и морски зърнастец (4 порции). 3 бр. цвекло, 3 моркова, 300 гр. зеле, 3 краставици, 0,5 ч.ч сметана, 0,5 ч.ч сок от морски зърнастец Bio2You, 20 бр.цвят от глухарче, 1,2 л вода. В кипяща вода се добавя малко лимонов сок, настърганите моркови и ситно нарязаните цвекло и зеле. След като се свари се оставя да изстине. Добавят се нарязаните краставици, сметаната, сока от морски зърнастец  и цветовете от глухарче, които предварително са почистени от листата.

Супа от тиква и морски зърнастец. 200 гр.тиква, 0,5 ч.ч. сок от морски зърнастец Bio2You,  0,5л.вода. Нарязаната на кубчета тиква се изсипва във вряща вода и се вари 10 минути. Охлажда се до стайна температура, след което се добавя сока.

Сладки ястия

Сок от морски зърнастец Bio2You със сметана и яйчен жълтък. 1 ч.ч. сок от морски зърнастец  Bio2You, 4 суп.лъж. захар, 2 жълтъка, 150 гр. сметана. Жълтъците и захарта се разбиват,
добавя се сока от морски зърнастец и получената смес се охлажда, разлива се в чаши и отгоре се поставя сметаната.

Задушени ябълки с морски зърнастец. За  1 ябълка, 1 суп.лъж.сок от морски зърнастец Bio2You, 1суп.лъж. касис, посипан със захар. Средната част на ябълката се изрязва  и се пълни със сок и касис.
Ябълките се подреждат в тенджера в един ред, добавя се 0,5 ч.ч. вода и се задушават за 7-10 минути  в затворена тенджера.

Сос от морски зърнастец. Сокът от морски зърнастец  Bio2You може да се използва като сос за пудинги, палачинки и др. За да се получи сос с по-гъста консистенция се смесва с изцедено мляко.

Йогурт. Сок от морски зърнастец  Bio2You се смесва с кисело мляко в съотношение 1:1.

Желе. 1 л.сок от морски зърнастец, 1 кг. захар, 10-12 гр. желатин. Всички продукти се смесват и се варят около 30 минути /докато остане 0,3 л. от първоначалното количество /. Охлажда се и се разлива в купички.

Алкохолни  напитки

Ликьор от морски зърнастец, ябълки и касис - касиса се разбива с блендер и се поръсва със захар, поставя се в стъклен буркан и се оставя да престои 2 дни, за да се отдели сока. Получения сок се смесва с пресен ябълков сок и сок от морски зърнастец. Получената смес се поставя в затворен съд и се оставя да престои 1 седмица, след това се добавя захар и спирт: на 1 литър сок -70 гр. захар и 300 мл.спирт. След 10 дни се прелива в друг съд, за да се премахне утайката и се съхранява още 1 месец. Получава се напитка, съдържа 14 % захар и 16 % алкохол.

Десертно вино от морски зърнастец - за да се получи вино от морски зърнастец е необходимо от сока  да се отдели горния гъст слой, след което се разрежда с вода и се добавя захар.